Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slovo předsedy na počátku roku 2007

5. 11. 2007

Vážení přátelé včelaři,

 

Naše včelaření – bohulibá to činnost, se v principu liší od mnoha jiných, a to nejen svou ušlechtilostí a všeobecnou prospěšností. Jedná se o koníčka, který není pouze nákladovou zájmovou činností, ale dokáže být také rentabilní a umožňuje z vlastních výsledků v určité míře podporovat svůj rozvoj.

Vím, že pro mnohé jsou to slova „do pranice“, ale uvádím je záměrně. Domnívám se, že nevčelaříme jen pro dotace SZIF, a obávám se, že v naší činnosti je spousta rezerv, které nyní snižují náš výsledný efekt.

Koho z nás by netěšil dobrý výsledek, koho by netěšil úspěch?

 

Cesta k úspěchu se skládá s celé řady dílčích met, které musí být postupně dobyty. Začíná to volbou vhodného místa, vhodných úlů a metodiky včelaření, přes dobrý genetický materiál (matky), vybudování silných včelstev, až po starosti s vyprodukovaným medem, jeho uložením, ztekucováním a nakonec vlastním prodejem.

To jsou všechno články řetězce, které ovlivňují dobrý výsledek a současně jsou příležitostí k zamyšlení co a jak zlepšit.

 

I když včelařství není pro většinu včelařů nástrojem zisku a zůstává stále jen koníčkem, přesto by mělo mít důstojnou provozní a ekonomickou úroveň a dobrý včelař by neměl dopustit, aby pod ni klesl.

Včelařství v našich rozměrech má výhodu, že není výrazně zasaženo vzájemnou konkurencí samotných včelařů, a tak dává velký prostor k dobré spolupráci, jak med efektivně vyrábět a jak ho potom dobře prodávat - vyhledávat nové zákazníky, opečovávat si je a udržovat tak, aby se opakovaně vraceli.

 

Je několik velice příjemných a radostných okamžiků pro včelaře.

Mezi ně určitě patří např.: pohled na plodový rámek, plný včel a na něm krásně vyvedenou matku.

Jinou srdeční záležitostí je pohled na proud zlatého medu vytékajícího z medometu, ve kterém se láme světlo

a v neposlední řadě velice příjemným momentem je pohled na spokojeného zákazníka, který se vrací se slovy:

„… máte prosím Vás ještě tři sklenice toho dobrého medu co jsem si od Vás posledně koupila, vzala jsem si ho do práce a holkám strašně chutnal ….“.

Domnívám se, že to jsou okamžiky, pro které má smysl se smažit.  

 

Přeji nám všem i letošním roce 2007 hodně radosti z včelaření a hodně úspěchů.

 

 

Vlastimil Dorotík

předseda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář