Jdi na obsah Jdi na menu
 


K 85. výročí založení Rožnovského včelařského spoku

5. 11. 2007

ČESKÝ SVAZ VČELAŘŮ, O.S., ZÁKLADNÍ ORGANIZACE ROŽNOV POD RADHOŠTĚM

85 LET ROŽNOVSKÉHO VČELAŘSKÉHO SPOLKU

Včela je živočich, který obývá naši planetu tisíce let bez závislosti na existenci člověka. Díky své opylovací činnosti je aktivním článkem ekologického systému země. Poskytuje řadu produktů, jejichž spotřebu si člověk na cestě svého vývoje osvojil a v této souvislosti pojal včelu jako užitečný hmyz a začal ji chovat. Chov včel a včelařství je člověkem rozvíjeno ve prospěch celé lidské společnosti. V minulosti se včelařství věnovaly převážně významné osobnosti z každé oblasti lidského konání (pan starosta, pan farář, pan učitel, …..). I dnes včelaři představují občany s vysokou citlivostí k přírodě, životnímu prostředí a ostatním lidem. V letošním roce uplynulo 85 let od založení včelařského spolku v Rožnově pod Radhoštěm.

 

Dne 31.7.1920 byl, na základě žádosti Zemského ústředí spolků pro Moravu, zaslanou Moravskému místodržitelství v Brně, založený Včelařský spolek pro Rožnov pod Radhoštěm a okolí. Tento spolek sdružoval včelaře 12 obcí z okolí Rožnova. Uvedené datum ale není počátkem organizovaného včelařství v naší rožnovské kotlině.

Za právo včelařit si vrchnost již v dávnověku vybírala poplatky. Tak se dá usuzovat, že již v té době vznikala určitá forma evidence včelařů a jejich včelstev. V 16. století vznikaly cechy lesních včelařů, které se řídily svými řády. Řád včelařský, vydaný roku 1581 Bernardem ze Žerotína pro panství Valašské Meziříčí a Rožnov, byl u nás jedním z nejvýznamnějších. Jako každý jiný stanovoval řadu povinností včelařům při chovu a ošetřování včelstev. Záznamy o existenci včelařství v naší oblasti můžeme najít v gruntovní knize z roku 1650. V 18-tém století Marie Terezie ve svých patentech věnovala nezanedbatelnou pozornost a podporu včelařství a jeho rozšiřování.

Včelaři z našeho kraje byli do roku 1920 součástí spolku valašskomeziříčského. Co bylo podnětem k založení rožnovského včelařského spolku dnes nevíme a i údaje o činnosti spolku v uplynulých letech jsou bohužel sporé. Což ukazuje na jeho neformální charakter a ryze zájmové členství.

V roce 1986 se od rožnovského spolku odštěpily okolní obce mimo Vidče. V okolí Rožnova vznikly čtyři nové včelařské spolky (Horní, Prostřední a Dolní Bečva - Hutisko s Viganticemi - Valašská Bystřice - Zubří). Při posledním ohlédnutí v roce 2000 měl rožnovský spolek 80 členů, kteří obhospodařovali 484 včelstev. Na konci letošního roku 2005 má spolek 68 členů, kteří chovají 542 včelstev (v Rožnově je 43 včelařů a s 238 včelstvy a ve Vidči je 25 včelařů s 304 včelstvy). Počet členů spolku má dnes klesající trend. Přesto se objevují v jeho řadách noví mladí včelaři, kteří převzali včelí hospodářství od svých otců a dědů, ale i takoví, kteří si sami ve včelařství našli svého nového koníčka a zalíbení.

Chov včel je pro včelaře v našich podmínkách koníčkem, který přináší miliónové hodnoty celé společnosti. Ty se však nijak neprojevují v osobním profitu jednotlivých včelařů, a tak včelařství pro ně zůstává stále tím koníčkem a děláním radosti svým nejbližším a sousedům. Rožnovský včelařský spolek má dnes statut základní organizace Českého svazu včelařů Rožnov pod Radhoštěm. Je zájmovým sdružením všech včelařů, kteří působí v regionu Rožnovska (na katastrálních územích města Rožnova p/R a obce Vidče). Jejím posláním je vytvářet základnu pro zdravý chov včel a včelaření v místě a jeho rozvoj ve prospěch včelařů a celé společnosti. Do dalších let si přejeme, aby se nám dařilo udržet stávající zdraví včelího chovu a dělat radost sami sobě a našim blízkým tak, jak tomu bylo dosud. V této souvislosti všem našim přátelům a známým oznamujeme, že na sobotu, 21. ledna 2006, připravujeme první včelařský bál v Rožnově. Uskuteční se Na Harcovně, hrát bude "Navalen tým" a medovina poteče proudem.

A úplně na závěr: "Vážení přátelé, naší známí a blízcí, děkuje Vám za Vaši přízeň, kterou jste nám věnovali v letošním roce, přejeme Vám krásné vánoce a do nového roku přejeme hodně štěstí, zdraví a spokojenosti.

 

Vlastimil Dorotík

předseda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář