Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zápis z jednání mimořádné výborové schůze ČSV, o.s. ZO R.p/R. dne 25.9.2007

8. 11. 2007

Zápis z mimořádného jednání výborové schůze

konané v úterý, dne 25.09.2007, ve 20.oo hod,

v Rožnově pod Radhoštěm v restauraci U Janíka

přítomni:

 

Jméno a příjmení:

Funkce:

Přítomen/Nepřítomen:

  1.  

Vlastimil Dorotík

Předseda

Přítomen

  1.  

Jiří Patala

Místopředseda

Přítomen

  1.  

Pavel Rýpar

Jednatel

Přítomen

  1.  

František Chovanec

Hospodář - pokladník

Přítomen

  1.  

Radim Špetík

Nákazový referent

Přítomen

  1.  

Pavel Řezníček

Osvětový referent

Nepřítomen

  1.  

Josef Mandula

Člen výboru

Přítomen

Jednání řídil: Vlastimil Dorotík

Program jednání:

-          Podání žádostí členů organizace o dotace.

Záznam obsahu jednání:

1.                 Předseda zahájil jednání schůze výboru, provedl prezenci zúčastněných a ujal se řízení dalšího jednání.

2.                 Předseda požádal zúčastněné, aby se během této výjimečné schůze pro konstruktivnost jednání vyjadřovali výhradně k aktuálně probíraným záležitostem a výlučně po udělení slova.

3.                 Předseda v úvodu označil jednání jednatele Pavla Rýpala, že je v rozporu se stanovami ČSV, právními předpisy a proti dobrým mravům. Jelikož se mu jeví současný stav v naší organizaci jako neúnosný a pokud by ke zlepšení přispěla změna předsedy, proto požádal výbor, aby se vyjádřili k otázce, zda chtějí změnu předsedy. Přítomní se konkrétně nevyjádřili a tak k hlasování nedošlo.

4.                 Předseda uvedl, že do 30. 9. 2007 mají být podané žádosti o dotace na ÚV ČSV, že a do dnešního dne mu nebyly předložené korektně zpracované žádosti, aby je mohl podepsat.

5.                 Jednatel uvedl, že žádosti byly zpracované a že je předseda v neděli odmítl podepsat.

6.                 Předseda uvedl, že o podpis byl požádaný za pochodu při uklízení po ukončení členské schůze, a že na základě informací jednatele – že žádosti jsou vyhotovené s názvem organizace a razítkem organizace, které není v souladu s platným oficiálním názvem, takové dokumenty podepsat nemůže. Dále předseda požádal jednatele, aby zajistil vyhotovení žádostí, které budou ve shodě s právními předpisy, a ty že potom podepíše. Což se nestalo.

7.                 Předseda promluvil k přítomným a uvedl, že poslední události, které se v organizaci odehrávají, jsou více než nestandardní a současné působení a aktivity jednatele jsou nekorektní. Takovým způsobem nelze nadále pokračovat a vyzval všechny zúčastněné, aby k jejich řešení přistoupili odpovědně ve prospěch organizace a smysluplnosti její činnosti.

8.                 Předseda následně:

8.1.  seznámil přítomné s právním rámcem, ve kterém se organizace rožnovských včelařů pohybuje (zákon č. 83/1990, Sb. o sdružování občanů a stanovy ČSV),

8.2.  vysvětlil postavení základní organizace v rámci ČSV v minulosti a v současnosti a vysvětlil rozdíly

8.3.  vysvětlil význam právní subjektivity, kterou má organizace doloženou ČSÚ

8.4.  vysvětlil význam a postavení organizace v rámci ČSV, o.s.

8.5.  vysvětlil princip nadřazenosti obesně platných právních předpisů nad interními předpisy organizace

8.6.  vysvětlil požadavky zákona č. 83/1990 …, ve věci jedinečnosti názvu organizace. Předložil přítomným návrhy možných názvů organizace, které vyhovují požadavkům zákona a nejsou v rozporu s doporučení ČSV

8.7.  vysvětlil obsah a formu souvisejících materiálů ČSV, které jsou vydané jako doporučení, nikoliv jako nařízení, poukázal na jejich nekonzistentnost, což dokazuje uvedenou formu „doporučení“

8.8.  vysvětlil význam a přínosy existence ČSV pro naše včelaře, jako integrující organizace pro působení na celostátní úrovni

8.9.  vysvětlil význam razítka organizace, že by mělo přesně prezentovat identifikaci organizace a že přesný název je toho základem

8.10.                  vysvětlil nepřesnosti a možnosti dezorientace, které vykazuje vzor razítka pro základní organizace uvedený v oběžníku ČSV – nejednoznačnost identifikace naší základní organizace

7.                 Předseda požádal účastníky schůzky, aby se k jeho stanoviskům vyjádřili.

8.                 Hospodář na základě citací ze stanov ČSV v časopisu Včelařství 3/2007 vyjádřil svůj odlišný názor na interpretaci postavení základní organizace vůči ČSV. Dle jeho názoru osamostatnění základních organizací spočívá pouze v přenesení částí pravomocí z ČSV na tyto základní organizace. Nadále však zůstává v platnosti vymezení základních organizací vůči ČSV. Dle názoru hospodáře se tedy nejedná o změnu uspořádání ve smyslu ČSV jakožto občanského sdružení sdružující nezávislá občanská sdružení (okresní a základní organizace), jak tuto změnu interpretuje předseda.

9.                 Předseda uvedl, že se domnívá, že ze znění zákona č. 83/1990 … to tak není jednoznačné a znovu podtrhl význam právní subjektivity naší organizace, která je omezená pouze stanovami ČSV, ke kterému se jednoznačně hlásíme a tyto vztahy nikdo nerozporuje a nezpochybňuje.

10.             Předseda uvedl, že dosavadní postupy, které souvisely s tvorbou razítek a vyvolaly řadu emocí, neodrážení požadavky platné legislativy, a proto je nyní potřeba se vrátit na začátek. Navrhnul, aby přítomní zvážili předsedou předložené návrhy názvu naší základní organizace tak, aby odpovídal požadavkům právních předpisů, a aby příští středu na plánovaném jednání výboru naší organizace výbor odsouhlasil jeden název, který bude platný a na základě něhož budou provedené potřebné administrativní změny – změna na ČSÚ, změna registrace na ČSV, o.s., vyhotovení nových razítek naší organizace.

11.             Hospodář navrhnul, abychom se vrátili k plánovanému bodu programu jednání této schůze, a to k podání žádostí o dotace

12.             Předseda uvedl, že je také toho názoru, ale že předcházející výklad úzce souvisí s touto problematikou, neboť se týká její právní formy, proto ho považoval za důležitý

13.             Předseda navrhnul, aby předmětné žádosti o dotace byly vyhotovené formou, která odpovídá stávající identifikaci a registraci (postaru), aby hospodář tak učinil, předseda je obratem podepíše a hospodář je odešle na ČSV.

14.             Hospodář uvedl, že žádosti o dotace byly již vyhotovené a odeslané na ČSV (tato informace vyla uvedena po 1,5 hodině předchozího jednání).

15.             Hospodář dále uvedl, že dle přání předsedy se během celé schůze vyjadřoval pouze po udělení slova a pouze k aktuálně probírané problematice. Tak tomu bylo i v případě popsaném v bodě 6.11. Hospodář se pokusil přednést stav podání žádostí o dotace, viz. bod 8, jeho žádost  byla předsedou registrována a byla mu přislíbena možnost vyjádřit se později. Stalo se tak právě v bodě 11.

16.             Předseda se dotázal, kdo je podepsal za organizaci

17.             Hospodář odpověděl, že žádosti podepsali jednatel a místopředseda

18.             Místopředseda uvedenou skutečnost potvrdil. Své jednání zdůvodnil, že když předseda odmítl podepsání vyhotovených žádostí, tak proto učinil sám.

19.             Předseda s odkazem na platné stanovy ČSV uvedl (citoval je), že nenastaly podmínky, za nichž je místopředseda oprávněn jednat v zastoupení předsedy, že předseda byl dostupný a způsobilý jednat, a tak jednání místopředsedy je v rozporu se stanovami, v rozporu se standardními právními předpisy s dobrými mravy. Proto ho považuje za neplatné. A jelikož tak bylo učiněno vědomě a cíleně dlouholetými funkcionáři (místopředseda je bývalým dlouholetým předsedou), považuje toto jednání za podvodné. Dále vyzval všechny členy výboru, aby se zdrželi protiprávního jednání, že je to ve prospěch naší včelařské organizace

20.             Následovala neformální výměna názorů zúčastněných k předchozímu bodu, čímž bylo jednání neformálně prakticky ukončeno.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář