Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zápis z jednání řádné výborové schůze ČSV, o.s. ZO R.p/R. dne 7.11.2007

8. 11. 2007

návrh zápisu k ověření

Zápis z plánovaného jednání výborové schůze

konané ve  středu, dne 07.11.2007, v 18.oo hod,

 v Rožnově pod Radhoštěm v restauraci U Janíka

přítomni: 

 

Jméno a příjmení:

Funkce:

Přítomen/Nepřítomen:

  1.  

Vlastimil Dorotík

Předseda

Přítomen:

  1.  

Jiří Patala

Místopředseda

Přítomen:

  1.  

Pavel Rýpar

Jednatel

Přítomen:

  1.  

František Chovanec

Hospodář - pokladník

Přítomen:

  1.  

Radim Špetík

Nákazový referent

Přítomen:

  1.  

Pavel Řezníček

Osvětový referent

Přítomen:

  1.  

Josef Mandula

Člen výboru

Nepřítomen:

  1.  

Spáčil

Předseda K a R komise OV Vsetín

Přítomen:

  1.  

Novák

Člen K a R komise OV Vsetín

Přítomen:

Jednání řídil: Vlastimil Dorotík

Program jednání: 

1.                 Informace o provádění podzimního léčení a o nákazové situaci

2.                 Naplánování a organizace léčení aerosolem

3.                 Prezentace návrhu postupu léčení varoázy

4.                 Ukázka návrhu webových stránek

5.                 Vyúčtování žádostí o dotace

6.                 Pozvánka na aktiv pléna okresního výboru rozšířený o předsedy ZO

7.                 Příprava členské schůze

8.                 Kontrola plnění plánu činnosti na rok 2007

9.                 Příprava plánu činnosti na rok 2008

10.             Projednání dopisu jednatele Pavla Rýpala na vyšší orgány ČSV s oznámením, že se předseda vzdal své funkce a údajně dalším řízení ZO pověřil výbor. Dále požádal, aby všechny informace a korespondence byly zasílané výhradně na jeho adresu.

11.             Stanovisko předsedy ke vzniklé krizi výboru ZO Rožnov

12.             Vyjádřené se zástupců OV ČSV k žádosti o pomoc při řešení vzniklé krize výboru ZO Rožnov

13.             Věci a vystoupení pokladníka

14.             Vystoupení místopředsedy, jednatele, nákazového ref., osvětového ref.,

15.             Diskuse

Záznam obsahu jednání: 

1.                 Předseda zahájil jednání schůze výboru, provedl prezenci zúčastněných a ujal se řízení dalšího jednání

2.                 Předseda přivítal hosty z kontrolní a revizní komise OV Vsetín.

3.                 Předseda požádal zúčastněné o diskuzní disciplínu v zájmu efektivnosti a rychlosti jednání, aby jednali na základě přidělené slova a nevstupovali do vystoupení druhých.

4.                 Předseda oznámil, že zápis z jednání vyhotoví osobně a navrhnul jako ověřovatele zápisu z jednání nákazového referenta Radima Špetíka. Přítomní s návrhem souhlasili.

5.                 Předseda přednesl program jednání výborové schůze a požádal o jeho akceptaci. Přítomni souhlasili.

6.                 Nákazový referent informoval o dosavadním průběhu podzimního léčení, konstatoval, že probíhá bez závažných komplikací. Výraznější problém je v nízké efektivnosti organizace výjezdů léčitele s aerosolem.

7.                 Předseda prezentoval návrh zpracovaného postupu podzimního léčení proti varoáze, který zahrnuje i kroky o použití aerosolu. Požádal zúčastněné, aby do příští výborové schůze podali připomínky, další návrhy a pod. Návrh bude ke shlédnutí na webových stránkách

8.                 Předseda prezentoval zpracovaný prvotní návrh webových stránek ZO Rožnov a OV Vsetín. Informoval o jejich využití a dostupnosti na adrese www.bees.estranky.cz a www.vsetinov.estranky.cz. Požádal zúčastněné o připomínky.

9.                 Nákazový referent vedl polemiku o tom, proč předseda zpracoval a předložil návrh postupu léčení a návrh webových stránek, jaké měl k tomu pověření.

10.             Předseda mu odpověděl, že nerozumí, co řeší ….

11.             Nákazový referent uvedl (a to i opakovaně později), že lidé jsou znechuceni atmosférou ve výboru a odmítají na schůze výboru chodit. Proto zde chybí dnes důvěrníci a Honza Surý, kteří by zde měli být.

12.             Předseda uvedl, že tato skutečnost je politování hodná. A vyzval členy výboru, aby přestali politikařit a vrátili se ke včelařství. Energii a čas, který vynakládají na plané řeči, dohadování se a šíření nepravd, by byla lépe využita, kdyby ji věnovali včelám. Je názoru, že původcem vzniklé situace je Pavel Rýpar, který svým jednáním tuto nežádoucí atmosféru vyvolává.

13.             Předseda informoval, že podle pozvánky na aktiv OV Vsetín budou finanční prostředky na dotace poskytnuté v hotovosti osobně pokladníkem OV na aktivu okresního výboru 19.11.2007. Ty následně pokladník ZO zpracuje a zajistí jejich předání jednotlivým včelařům. S tím souvisí i příprava listopadové členské schůze.

14.             Předseda informoval o došlé pozvánce na aktiv okresního výboru – koná se dne 19.11.2007 v 15.oo hod. Požádal pokladníka, aby zajistil převzetí finanční hotovosti dotací k jejich dalšímu zpracování. Pokud tak nebude moct učinit, předseda je vyzvedne sám a doručí mu je.

15.             Předseda navrhnul konání členské schůze na neděli 9.12.2007 v 9.oo hod v restauraci Na Harcovně. Navrhnul následující rámec programu: - informace o průběhu podzimního léčení - organizování léčení aerosolem - výplata zbylých dotací - promítání dvou filmů - diskuse. Jednatel zajistí svolání členů, místo konání a ostatní potřebné věci pro uskutečnění schůze.

16.             Předseda provedl kontrolu plnění plánu činnosti a konstatoval, že plán činnosti je ve většině položek splněný. Neuskutečnilo se: přednášky pro školní mládež, články do tisku, setkání vedení ZO regionu Rožnovska,

17.             Dodatečné sdělení předsedy, které nebylo projednáno: předseda žádá všechny členy výboru, aby do příští výborové schůze mu odevzdali návrhy plánů činnosti na rok 2008 za své oblasti, především návrh rozpočtu.

18.             Předseda navrhnul projednat konání včelařského bálu v příštím roce, informoval o zamluvení kapely pana Václava Fiuráška Aničkou Fojtáškovou. Pěti hlasy členů výboru bylo schváleno: uspořádat bál - vzít navrženou kapelu – termín 12. leden – místo restaurace Na Harcovně.

19.             Předseda informoval, že podle sdělení OV Vsetín jednatel Pavel Rýpar zaslal (zřejmě v září) na vyšší orgány ČSV dopis s oznámením, že předseda ZO Rožnov odstoupil ze své funkce a údajně dalším řízením ZO pověřil výbor. Dále požádal, aby tak všechny informace a korespondence byly zasílané výhradně na jeho adresu.

20.             Předseda v souvislosti s tím uvedl, že si není vědomý skutečností, které by zakládaly na to, že by neměl být k dnešnímu dni předsedou. Považuje tuto aktivitu jednatele za jednu z mnoha ostatních svévolných a neuvážených aktivit, což jen opětovně potvrzuje neodůvodněné překračování pravomocí jednatele a jednání v rozporu se stanovami a právním řádem ČR.

21.             Jednatel na vysvětlení uvedl, že předseda údajně na jednom jednání výboru řekl, „že se vzdává funkce, pokud nebude po jeho“, na což mu další členové výboru „přikyvovali“, ale nikdo z nich, kromě vzájemného „přikyvování“ nebyli schopni svá tvrzení ničím doložit.

22.             Předseda na to odpověděl, že to co uvedl jednatel není pravda – že je to lež. Že je to projev absolutní neznalosti jednatele ve věci procedur odstoupení nebo odvolání. Jednatelem uvedené údajné „výhradní prosazování názoru předsedy a odmítání podřídit se většinovému názoru výboru“, nesouvisí s rozhodováním o činnosti organizace, ale s předsedovým odmítnutím porušování stanov a platné legislativy a pod. Předseda za poslední období několikrát opakovaně konstatoval, že se nenechá „dotlačit“ k jednání, o kterém není osobně přesvědčený, že je ve shodě se zákonem. A pokud tuto skutečnost nejsou ostatní členové výboru ochotni akceptovat, tak ať provedou výměnu předsedy.

23.             Předseda dále uvedl, že kdyby nic jiného nebylo, uvedený samozvaný dopis Pavla Rýpala je dostatečným důvodem k tomu, aby výměna na pozici jednatele plánovaná na konec roku byla provedená ihned, aby se Pavel Rýpar na místě vzdal funkce jednatele a člena výboru a vyzval ho, aby tak učinil.

24.             Pavel Rýpar toto odmítl.

25.             Předseda dále navrhnul, aby výbor rozhodl o výměně obsazení funkce jednatele ZO Rožnov. Prakticky se jedná o okamžitou realizaci rozhodnutí výboru ze září, o odstoupení Pavla Rýpala z funkce jednatele a obsazení funkce jednatele Pavlem Řezníčkem (byla dohodnuta realizace této výměny do konce kalendářního).

26.             Členové výboru toto hlasování odmítli.

27.             Předseda dále přednesl své stanovisko k řešení vzniklé krize výboru ZO Rožnov p/R, jsou možné dvě varianty:

27.1.                  Varianta I. – vrátíme se k respektování a dodržování stanov, subordinace a právního řádu ČR a především k věcem týkajících se včelařství. Jako předseda, ale ani jako člen ZO nebude ustupovat svévolnosti, samozvanosti, překračování pravomocí a anarchii Pavla Rýpala. Vrátíme se k ustanovení stanov našeho svazu, že:

27.1.1. za organizaci podepisuje předseda spolu s jednatele, nikoliv jednatel s kým se mu zachce,

27.1.2.jednání výboru řídí předseda a nejedná se o pivní sešlost, kde si každý vykřikuje jak sám chce

27.1.3.záležitosti mimo jednání výboru vyřizuje předseda spolu s jednatelem, nikoliv sám jednatel bez předsedy nebo v rozporu s předsedou.

27.1.4.na místě se rozhodneme o realizaci výměny obsazení funkce jednatele

27.2.                  Varianta II. – s odkazem na to, co bylo řečeno, výbor rozhodne o výměně předsedy. Pokud výbor přijme tuto variantu, bude to znamenat legalizaci již dříve popsané svévole Pavla Rýpara, což je pro předsedu neakceptovatelné a bude se i jako člen zasazovat o to, aby pro takový systém v ZO nebylo místo.

28.             Zástupci OV ČSV vnímali „rozložení sil“- většina výboru proti předsedovi a na základě toho vyjádřili své doporučení přijmout předsedou opakovaně předložený návrh – vyměnit předsedu.

29.             Zástupci OV ČSV se pokusili komentovat a vysvětlit výklad některých dotčených ustanovení stanov.

30.             Předseda uvedl, že s některými výklady stanov, tak jak je vykládají zástupci OV ČSV nesouhlasí.

31.             Po kratší korektní diskusi se zástupci OV ČSV omluvili a jednání schůze opustili.

32.             Předseda navrhnul hlasování o výměně v obsazení funkce předsedy.

33.             Nákazový referent toto hlasování odmítl s odůvodněním, že pokud předsedu odvoláme, musíme mít náhradního a toho nemáme.

34.             Nákazový referent poté dlouze vylíčil dosavadní zásluhy a úspěchy stávajícího předsedy, ale přesto všechno bude nutné ho vyměnit.

35.             Podobně jako nákazový … se vyjádřil o předsedovi místopředseda se závěrečným konstatováním, že pokud se předseda nepodřídí požadavkům výboru,  bude nutné ho vyměnit.

36.             Předseda opět zopakoval, že nebude akceptovat porušování stanov a právního řádu, proto na požadavky ostatních členů výboru v jimi prosazovaných věcech přistoupit nemůže a jednat v rozporu s uvedeným také nebude.

37.             Pavel Rýpar na to prohlásil, že s takovou se bude muset zase obětovat a toho předsedu bude muset vzít.

38.             Předseda uvedl, že se domnívá, že toto je to, oč se celou dobu Pavel Rýpar snaží a o co usiluje, i za cenu rozbití spolku. Proto hrotí atmosféru ve výboru a i mezi členy a vyššími orgány ČSV.

39.             Předseda doporučuje výboru „udělat z Pavla Rýpara předsedu“, ať je klid. Sám však není ochoten s nim dále spolupracovat, protože jak zjistil, dotyčný sdílí diametrálně jiné hodnoty a jeho jednání a vystupování považuje za hrubě nekorektní.

40.             Poznámka předsedy: „A bude to jako dříve, kdo něco dělal, toho je třeba odstranit, protože vyniká neschopnost jiných a nejneschopnějšího z neschopných je třeba povýšit a bude zase všechno v pořádku“.

41.             Schůze byla ukončena neformální diskusí mezi členy výboru o tom, kdo by mohl dělat jakou funkci.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář